Γυναίκες σκηνοθετούν στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Δύο γυναίκες αναλαμβάνουν τα επόμενα έργα της Κεντρικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Η παλιά γενιά και η νέα γενιά, η κωμωδία και το δράμα, το θέρος και ο χειμώνας είναι τα στοιχεία που συναντιούνται στις δύο επόμενες παραγωγές που θα ανέβουν από την Κεντρική Σκηνή του ηπειρώτικου Θεάτρου. Τα δύο έργα, μαζί με αυτό της Νεανικής – Παιδικής Σκηνής που θα παρουσιαστεί ενδιάμεσα, είναι οι επαγγελματικές θεατρικές παραγωγές που συνθέτουν ένα αξιόλογο ποιοτικό πρόγραμμα παραστάσεων για το επόμενο δεκάμηνο.
Η αρχή γίνεται από την τρέχουσα θερινή θεατρική περίοδο. Οι «Επιτρέποντες» του Μενάνδρου είναι το έργο που θα ανέβει το φετινό καλοκαίρι από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Ο σπουδαίος αυτός αρχαίος ποιητής θεωρείται ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της «Νέας Κωμωδίας», η οποία αποτελεί την τελευταία φάση ανάπτυξης της αρχαίας ελληνικής κωμωδίας. Με τον Μένανδρο γεννιέται η κωμωδία ηθών των νεότερων χρόνων της Ευρώπης, που εξελίχθηκε ως κοινωνική κωμωδία τον 4ο π.Χ αιώνα. Η γλώσσα του Μενάνδρου είναι απλή, οι ήρωές του καθημερινοί που ζουν καταστάσεις καθημερινές και ρεαλιστικές. Σκιαγραφεί χαρακτήρες που εξελίσσονται στη διάρκεια του έργου, με σεβασμό στις αξίες της αξιοπρέπειας, της μετάνοιας, της αγάπης. Εστιάζει σε πρόσωπα, που διακατέχονται από επιθυμίες, πάθη, ελαττώματα αλλά και αρετές. Οι ιστορίες του έχουν σημείο αναφοράς τον έρωτα των νέων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μέχρι να πετύχουν την πολυπόθητη ένωσή τους. Το έργο είναι ανάλαφρο, με πολλά κωμικά στοιχεία και παρεξηγήσεις, ιδανικό για καλοκαίρι και ανοιχτούς χώρους. Θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, που είναι η καλλιτεχνική υπεύθυνη της Παιδικής-Εφηβικής Σκηνής στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και Καλλιτεχνική Διευθύντρια της ομάδας «Αnima». Η επίσημη πρεμιέρα του έργου θα δοθεί την Παρασκευή 15 Ιουλίου στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ «Κώστας Φρόντζος» και όπως συνηθίζεται κάθε καλοκαίρι, εδώ και σαράντα χρόνια, θα ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ήπειρο και σε καταξιωμένες εκδηλώσεις της χώρας.
Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη Νικαίτη Κοντούρη
Από τη νέα στην παλιά γενιά της σκηνοθεσίας κατά τη νέα θεατρική περίοδο 2016-17. «Χορεύοντας στη Λούνασα» είναι το υπέροχο λυρικό θεατρικό έργο του Ιρλανδού Μπράιαν Φριελ. Θα το σκηνοθετήσει η γνωστή Γιαννιώτισσα σκηνοθέτης Νικαίτη Κοντούρη, η οποία υπογράφει και την μετάφρασή του. Ανεβαίνει ως συμπαραγωγή των ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και Κοζάνης στο πλαίσιο της συνεργασίας που αρχίζει να αναπτύσσεται ανάμεσα στα ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού. Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν στην Κοζάνη και θα μεταφερθούν στα Γιάννινα στα μέσα Ιανουαρίου 2017. Η συμπαραγωγή στοχεύει στην παρουσίασή της όχι μόνο στις δύο πόλεις, αλλά και τις έδρες όλων των ΔΗΠΕΘΕ που εδρεύουν κατά μήκος της Εγνατίας οδού, και κατ’ επέκταση σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο των δύο ΔΗΠΕΘΕ να παρουσιάσουν μια παράσταση απαιτήσεων σε Ήπειρο και Μακεδονία. Στο κάλεσμα για την υλοποίηση του σχεδίου δεν ανταποκρίθηκε μόνο η σκηνοθέτης, αλλά και μια πλειάδα συνεργατών με μακρά πορεία στα καλλιτεχνικά μας δρώμενα. Σκηνογράφος και ενδυματολόγος του έργου είναι ο σπουδαίος εικαστικός Γιώργος Πάτσας ο οποίος, όπως και η Νικαίτη Κοντούρη, είναι παλαιοί συνεργάτες του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Τη μουσική επιμέλεια και την σύνθεση ήχων αναλαμβάνει ο Δημήτρης Ιατρόπουλος, επί σειρά ετών συνεργάτης του Λευτέρη Βογιατζή και πολλών άλλων σκηνοθετών. Τέλος η νέα και πολλά υποσχόμενη Αγνή Παπαδέλη – Ρουσσέτου, χορογράφος, και η θεατρολόγος – ηθοποιός Ελένη Μολέσκη, βοηθός σκηνοθέτης, αναμένεται να συμβάλλουν στην αρτιότητα της παράστασης.

Μέγεθος γραμμάτων
Αντίθεση

Στον ιστότοπό μας χρησιμοποιούμε cookies για να σας εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Περισσότερα...