«Θερινό Μαντείο 2023» / «Ηλέκτρα: το πρόσωπο της εκδίκησης (;)»

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων διοργανώνει για 5η χρονιά το «Θερινό Μαντείο» συνεχίζοντας έτσι έναν κύκλο που έχει ανοίξει από το 2018 και συνδέει έμπειρους δασκάλους με νέους καλλιτέχνες. Με δίαυλο το αρχαίο δράμα και το αποτύπωμα του στο σύγχρονο πολιτισμό, τα καλλιτεχνικά εργαστήρια του «Θερινού Μαντείου» αποσκοπούν στη βιωματική γνώση και επαφή των συμμετεχόντων με την αρχαία δραματική ποίηση. Οι νέοι ηθοποιοί θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από ένα δεκαήμερο σεμινάριο να έρθουν σε επαφή με τη μουσικότητα του αρχαίου λόγου και τη λειτουργία του στο αρχαίο δράμα. Θα ερευνήσουν ακόμα το σωματικό κώδικα του αρχαίου δράματος και τη συμβολή της κινησιολογίας και της σωματικής έκφρασης στην δραματουργική εξέλιξη.

Θέμα του φετινού Μαντείου αποτελεί το πρόσωπο της Ηλέκτρας, όπως αυτό εμφανίζεται στις τραγωδίες του Σοφοκλή και του Ευριπίδη. Οι συμμετέχουσες/οντες θα ερευνήσουν με αφορμή το μυθικό πρόσωπο της Ηλέκτρας, έννοιες όπως η εκδίκηση, η αυτοδικία και η δικαιοσύνη. Βασικές θεματικές που απασχολούν τη σημερινή κοινωνία.

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν σε φυσικούς χώρους της πόλης των Ιωαννίνων. Ο υπαίθριος χώρος του Μουσείου Αργυροτεχνίας και ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης θα αποτελέσουν τόπους έμπνευσης και  δημιουργίας και θα ενισχύσουν με τη σειρά τους την εκπαιδευτική διαδικασία.

Τα φετινά εργαστήρια θα στελεχώσουν ο σκηνοθέτης Γιάννης Παρασκευόπουλος, η ηθοποιός Μαρία Κεχαγιόγλου, ο σκηνοθέτης Χάρης Πεχλιβανίδης, η χορογράφος/χορεύτρια Κική Μπάκα και η σολίστ/καθηγήτρια φωνητικής, Έλενα Κρασάκη. Παράλληλα θα λειτουργήσουν εργαστήρια για παιδιά και ερασιτέχνες της πόλης των Ιωαννίνων όπου μέσω τεχνικών θεατρικού παιχνιδιού και αυτοσχεδιασμού θα έρθουν σε επαφή με την αμφισημία του προσώπου της Ηλέκτρας.

Το «Θερινό Μαντείο» 2023 «Ηλέκτρα: το πρόσωπο της εκδίκησης (;)» απευθύνεται σε σπουδαστές και απόφοιτους δραματικών σχολών και πανεπιστημιακών θεατρικών τμημάτων. Οι ενδιαφερόμενες/οι σπουδάστριες/ες θα πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής στον σύνδεσμο που ακολουθεί μέχρι την Παρασκευή 30 Ιουνίου. Για την έκβαση της αίτησης θα υπάρξει ενημέρωση με ηλεκτρονικό μήνυμα στις αρχές Ιουλίου. Η μοναδική προϋπόθεση για την αίτηση συμμετοχής είναι το ομαδικό πνεύμα και η θέληση για πολιτική σκέψη. Οι ημερομηνίες των εργαστηρίων για τα παιδιά και του πολίτες των Ιωαννίνων θα ανακοινωθούν τις προσεχείς μέρες.

Πληροφορίες για τους συμμετέχοντες:

Ημερομηνίες: 14-23 Ιουλίου

Αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα

Κόστος Συμμετοχής: 50 ευρώ

Σύνδεσμος υποβολής αίτησης: https://forms.gle/rZkitWW2ZLfqSTQC9

Μία παραγωγή από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων στο πλαίσιο του προγράμματος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του Υπουργείου Πολιτισμού

Μέγεθος γραμμάτων
Αντίθεση

Στον ιστότοπό μας χρησιμοποιούμε cookies για να σας εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Περισσότερα...