Στην… ιστορία πέρασε το 2ο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος 2018 που διοργάνωσε με επιτυχία το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και ο Δήμος Ιωαννιτών, έχοντας και φέτος τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, της Εφορείας Αρχαιοτήτων και σημαντικών καλλιτεχνικών φορέων της χώρας.
Κατά γενική ομολογία το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, μετά την επιτυχημένη χρονιά εξωστρέφειας, φέτος έκανε ένα ακόμη σημαντικό βήμα με συνεργασίες που ανέδειξαν το Δημοτικό μας Θέατρο και τους ανθρώπους του πολιτισμού και της τέχνης της Ηπείρου.
Το ΔΗΠΕΘΕ, από την πρώτη κιόλας χρονιά, υλοποιώντας το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος 2018 είχε ως στόχο τη διεύρυνση του θεσμού και τη συνεισφορά του στο πανελλήνιο και στο τοπικό πολιτιστικό τοπίο, στόχος που, εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι επιτεύχθηκε φέτος.
Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων, έχοντας μια εξαιρετική συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, παρουσίασε στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης και στο υπαίθριο Θέατρο της ΕΗΜ, πέντε μεγάλες παραγωγές.
Το Φεστιβάλ άνοιξε με τη συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, της εταιρεία «Τεχνηχώρος» και του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, με τις
«Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.
Για δυο ημέρες οι «Θεσμοφοριάζουσες» γέμισαν ασφυκτικά το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης. Οι θεατές χειροκρότησαν θερμά τους συντελεστές της παράστασης, μια παράσταση που ανέβηκε σε πολλά αρχαία θέατρα της χώρας, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.
Η συνέχεια στο 2ο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, δόθηκε με την «Αντιγόνη», σε σκηνοθεσία των Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια, (υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ) και με τρεις ακόμη παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, τον «Αγαμέμνων» του Αισχύλου, από τα ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και Κοζάνης και την εταιρεία «Arcadia Media», σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη από την «5η Εποχή», σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και τον «Ορέστη», του Ευριπίδη, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία, Γιάννη Αναστασάκη.
Συμπερασματικά το 2ο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, έχοντας προσφέρει για έξι νύχτες, ξεχωριστές παραστάσεις, και με δεδομένο πως η χωρητικότητα του Αρχαίου Θεάτρου Δωδώνης είναι 1.000 θεατές, κρίνεται επιτυχημένο αφού οι θεατές που το παρακολούθησαν ξεπέρασαν τους 7.500, συμπεριλαμβανομένης και της παράστασης στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ.
Η επισκεψιμότητα του 2ου Φεστιβάλ, εμφανίζεται σαφώς αυξημένη σε σχέση με το 1ο Φεστιβάλ, με τους θεατές να απολαμβάνουν παραστάσεις με καταξιωμένους σκηνοθέτες και σημαντικούς ηθοποιούς της χώρας μας.
«Σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, με ανοιχτούς τους ορίζοντές του και με ξεχωριστές συνεργασίες, προσπαθεί και θα συνεχίσει να προσπαθεί για την ανάδειξη του πολιτισμού και την επιστροφή του θεατρόφιλου κοινού στα αρχαία θέατρα. Για να συμβεί αυτό στον τόπο μας, οι συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτεχνικούς φορείς της χώρας μας είναι επιβεβλημένη, κάτι που αποδείχθηκε στην πράξη με την επιτυχημένη ολοκλήρωση του 2ου Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους θεατές που παρακολούθησαν από κοντά τις παραστάσεις του Φεστιβάλ, καθώς και όλους τους συντελεστές και τους ανθρώπους των φορέων που συνεργάστηκαν με το ΔΗΠΕΘΕ για το επιτυχημένο αυτό αποτέλεσμα. Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα πως η επισκεψιμότητα των παραστάσεων ήταν διευρυμένη με πολλούς θεατές από άλλες πόλεις της Ελλάδας, καθώς και με θεατρόφιλους από το εξωτερικό που απόλαυσαν το αρχαίο δράμα, αποδεικνύοντας πως το Φεστιβάλ μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμη σημαντικό πόλο έλξης τουριστών. Με τον τρόπο αυτό το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης αναδεικνύεται ως ένα σπουδαίο, διεθνώς αναγνωρισμένο τοπόσημο, όπως είχε δηλώσει ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας», αναφέρει η Πρόεδρος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου, Αλέκα Βακαλοπούλου.
Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ, Ελένη Δημοπούλου, σε δήλωσή της σημείωσε τα εξής: «Θέλω να εκφράσω μέσα από την καρδιά μου, τις θερμές μου ευχαριστίες, σε όλους όσοι βοήθησαν τα μέγιστα για να στεφθεί από επιτυχία το φετινό Φεστιβάλ. Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ και στο δίκτυο των εθελοντών που οργανώθηκε για τις ανάγκες του Φεστιβάλ και ανέλαβε να βοηθήσει στην έξοχη οργάνωση, αναβαθμίζοντας το θεσμό στα πρότυπα καταξιωμένων φεστιβάλ. Το 2ο Φεστιβάλ άνοιξε με το Θερινό Μαντείο, ένα Εργαστήριο καλλιτεχνικής έρευνας για το αρχαίο δράμα, που έγινε με τη στήριξη του Δήμου Ιωαννιτών, και επιστημονική υπεύθυνη τη θεατρολόγο, Δηώ Καγγελάρη. Νιώθω ιδιαίτερη χαρά που από την πρώτη του κιόλας χρονιά το Θερινό Μαντείο, εντάχθηκε στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος, που συντονίζει και ενισχύει το υπουργείο Πολιτισμού, με στόχο την εκπαίδευση στο αρχαίο δράμα ανθρώπων του θεάτρου».