1988/89

Έτος

0
Εισιτήρια
0
Παραστάσεις

Πλούτος

Αριστοφάνης

Κεντρική
Σκηνή

Ένας πατέρας -ο Χρεμύλος- πηγαίνει στους Δελφούς να ρωτήσει τον θεό Απόλλωνα τι ακριβώς πρέπει να κάνει ώστε ο γιος του να έχει καλύτερη από αυτόν τύχη στη ζωή του. Ο θεός του απαντάει πως πρέπει να ακολουθήσει τον πρώτο άνθρωπο που θα συναντήσει βγαίνοντας από τον ναό. Αλλά αυτός είναι ένας κουρελής και τυφλός! Ώστε πρέπει να ακολουθήσει έναν τυφλό, που δεν ξέρει ούτε ποιος είναι ούτε ποιο είναι το όνομα του. Αργότερα θα μάθει πως είναι ο ίδιος ο θεός Πλούτος, δηλαδή αυτός που μοιράζει τα πλούτη – χωρίς να βλέπει που και σε ποιον τα δίνει. Επομένως, γίνεται και άδικος, όσο είναι τυφλός, και πρέπει λοιπόν να ξαναβρεί το φως του για να μπορεί να βλέπει και για να ξέρει που και πως δίνει τα πλούτη. Ο Χρεμύλος τον πάει λοιπόν τον Πλούτο στον Ασκληπιό, που τον γιατρεύει, και έτσι τώρα ο “τυφλός θεός” έχει αρχίσει να ξαναβλέπει και να ξέρει που και πως πρέπει να δίνει τα πλούτη. Όταν όμως μαθεύτηκε ότι ο Χρεμύλος έχει στο σπίτι του τον θεό Πλούτο, αρχίζουν να προσέρχονται διάφοροι πονηροί και καιροσκόποι για να ζητήσουν από τον Πλούτο, που τώρα πλέον βλέπει, να τους δώσει από τα καλά του και από τα πλούτη του. Η μόνη που αντιστέκεται και επιτίθεται σε τούτη τη νέα τάση του κόσμου είναι -να το μέγα εύρημα του Αριστοφάνη- η Πενία, η οποία λέει πως μόνο με αυτήν ο κόσμος προοδεύει, γιατί αγωνίζεται να ξεφύγει από δίπλα της, όσο την αισθάνεται κοντά του. Με τον Πλούτο -λέει η Πενία-κανείς δεν θα δουλεύει, κανείς δεν θα προσπαθεί, κανείς δεν θα δημιουργεί. Όλοι και όλα θα πέσουν σε μια κατάσταση πλήρους αδιαφορίας, αφού θα έχουν έτσι κι αλλιώς τον Πλούτο δίπλα τους, για προστάτη τους. Μόνο μαζί της μπορεί να υπάρχει η ελπίδα -και η προσπάθεια-για ένα καλύτερο μέλλον.

Παραγωγή:

Δη.Πε.Θε. Ιωαννίνων

Συντελεστές:

Μετάφραση: Μ. Χουρμούζης

Σκηνοθεσία: Νίκος Περέλης

Σκηνικά: Θανάσης Τζάτσος

Κοστούμια: Λέα Κούση

Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης

Χορογραφίες: Μαρία Γκούτη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Βενετία Κλειταγόρα

Διανομή: Μιχάλης Μπίζιος (Καρίων), Μανώλης Βαμβακούσης, Βασίλης Ανδρεόπουλος (Χρεμύλος), Τρύφων Παπουτσής (Πλούτος), Νίκος Κεφαλάς (Βλεψίδημος), Σάσα Καζέλη (Πενία), Βασίλης Γουργούλης, Μαριλένα Λιναράκη (Βενετία Κλειταγόρα) (Συνοδοί Πενίας), Νίκη Παζαρέντζου (Μαντώ), Γιάννης Στρατάκης (Aγαθίας), Μανώλης Βαμβακούσης (Κλεψίφρων), Γιώργος Σταμάτης (Λαμπιτώ), Βασίλης Γουργούλης (Συνοδός Λαμπιτούς), Διονύσης Βούλτσος (Αλκίδας), Μαριλένα Λιναράκη (Βενετία Κλειταγόρα), Λιζολέττα Σιάνου (Συνοδοί Αλκίδα), Μιχάλης Μπίζιος (Ερμής), Τάκης Βαμβακίδης (Ιεροκλής), Βασίλης Γουργούλης (Συνοδός Ιεροκλή).

Χορός: Χρήστος Πετρίδης,, Γιάννης Τάτσης, Λιζολέττα Σιάνου, Βασίλης Κωνσταντής, Βασίλης Γουργούλης, Μαριλένα Λιναράκη (Βενετία Κλειταγόρα), Τάκης Βαμβακίδης,, Γιάννης Στρατάκης, Σάσα Καζέλη, Γιώργος Σταμάτης, Διονύσης Βούλτσος

Τραγούδι: Χρήστος Πετρίδης, Νίκη Παζαρέντζου

Αφίσα:

Περιοδεία:

Μέγεθος γραμμάτων
Αντίθεση

Στον ιστότοπό μας χρησιμοποιούμε cookies για να σας εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Περισσότερα...