2000/01

Έτος

0
Εισιτήρια
0
Παραστάσεις

Φιλοκτήτης

Σοφοκλής

Κεντρική
Σκηνή

Πηγαίνοντας για την Τροία οι Έλληνες σταθμεύουν στη Λήμνο. Εκεί ένα φίδι τσιμπάει τον Φιλοκτήτη και μένει οριστικά ανάπηρος. Παρά τις ικεσίες του    τον εγκαταλείπουν μόνο του στο ακατοίκητο νησί. Χρησμός θέλει την Τροία να αλώνεται με τα τόξα του Ηρακλή που κατέχει ο Φιλοκτήτης.

Ο Οδυσσέας πείθει τον Νεοπτόλεμο να βοηθήσει στην εξαπάτηση του Φιλοκτήτη. Τον συμβουλεύει να του αποσπάσει  αρχικά  την εμπιστοσύνη  με ψεύτικες διηγήσεις και στη συνέχεια τα όπλα. Ο Νεοπτόλεμος υπόσχεται στον Φιλοκτήτη πως θα τον φέρει στην Ελλάδα με τους ναύτες του. Βλέποντας όμως την τραγική κατάντια του, συμπονεί τον Φιλοκτήτη, μετανιώνει που τον εξαπάτησε και είναι έτοιμος, παρά τις αντιρρήσεις του Οδυσσέα να πάει με τον Φιλοκτήτη στην Ελλάδα.

 Ο Φιλοκτήτης νιώθει για δεύτερη φορά γελασμένος, αναγνωρίζει όμως το ήθος του νεαρού, όταν του ξαναδίνει τα όπλα.

Στο τέλος εμφανίζεται ως από μηχανής Θεός ο Ηρακλής και τους ζητά να πάνε στην Τροία χωρίς αργοπορία, γιατί πρέπει να πληρωθεί ο χρησμός που θέλει την άλωσή  της, ενώ στο δρόμο θα στείλει τον Ασκληπιό, που θα δώσει τέλος  στις πληγές του Φιλοκτήτη.

Παραγωγή:

Δη.Πε.Θε. Ιωαννίνων

Συντελεστές:

Μετάφραση: Τάσος Ρούσσος

Σκηνοθεσία: Παντελής Παπαδόπουλος

Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Ασημακόπουλος

Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης

Φωτισμοί: Βαγγέλης Νέτης

Διανομή:

(Φιλοκτήτης) Στέφανος Κυριακίδης,

(Νεοπτόλεμος) Νίκος Αρβανίτης,

(Οδυσσέας) Θόδωρος Γράμψας,

(Έμπορος) Μιχάλης Μπίζιος,

(Φωνή Ηρακλή) Περικλής Καρακωνσταντόγλου

(Χορός): Βασίλης Σιάφης, Νίκος Νίκας, Δημήτρης Δεγαϊτης, Γιάννης Σιδεράς, Παύλος Νάστος, Νίκος Σφαιρόπουλος, Ευθύμιος Κυρλής, Αριστείδης Τσαμπαλίκας, Tάσος Παπαδόπουλος, Νίκος Πεξομάτης, Μιχάλης Μπίζιος

Αφίσα:

Περιοδεία:

Μέγεθος γραμμάτων
Αντίθεση

Στον ιστότοπό μας χρησιμοποιούμε cookies για να σας εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Περισσότερα...