Ιστορία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων​

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων (ΔΗ.ΠΕ.Θ.Ι.) ιδρύθηκε το 1983, ξεκινώντας μαζί με άλλα πέντε περιφερειακά Θέατρα το θεσμό των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αποτελεί τη φυσική συνέχεια του Οργανισμού Ηπειρωτικού Θεάτρου (Ο.Η.Θ.) ο οποίος πρωτοστάτησε στο ανέβασμα επαγγελματικών θεατρικών παραγωγών της ελληνικής περιφέρειας από το 1976.

Μέχρι το τέλος του 2020 έχει ανεβάσει 129 επαγγελματικές θεατρικές παραγωγές με το δραματολόγιο του να περιλαμβάνει έργα: αρχαίων Ελλήνων (8), νεοελληνικά (55), κλασικά (18), σύγχρονα (27) και διασκευές (20).

Τα έργα αυτά παρουσιάστηκαν από τις 4 σκηνές του θεάτρου (Κεντρική, Νεανική – Παιδική, Νέα και Πειραματική) στην έδρα του και σε πολλές μεγάλες περιοδείες, καλύπτοντας πάνω από 300 διαφορετικούς τόπους σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό. Δόθηκαν συνολικά 4.238 παραστάσεις που παρακολούθησαν 969.251 θεατές μέχρι στιγμής.

Επίσης, το θέατρο ανέπτυξε ποικίλη πολιτιστική, καλλιτεχνική και εκπαιδευτική δραστηριότητα σε πολλούς τομείς ενδιαφέροντος του, λειτουργεί μόνιμα δανειστική θεατρική βιβλιοθήκη στο χώρο των γραφείων του, έκθεση των δραστηριοτήτων του στο φουαγιέ του θεάτρου «Καμπέρειο», ενώ παρέχει βοήθεια (σκηνικά, κοστούμια, φροντιστηριακό εξοπλισμό, ειδικευμένο προσωπικό) όποτε ζητηθεί και είναι εφικτό από τις δραστηριότητες του.

Σήμερα λειτουργεί με τη μορφή της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης έχοντας βάση την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού Αθλητισμού, του Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου, φορείς που επιχορηγούν τη λειτουργία του θεάτρου.