«Ο Γλάρος», του Αντόν Τσέχωφ, στο Καμπέρειο Θέατρο

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν τον Γλάρο (1895) του Αντόν Τσέχωφ, ένα αριστούργημα του παγκόσμιου ρεπερτορίου σε σκηνοθεσία του Γιάννη Παρασκευόπουλου.

Ένα έργο στο οποίο επιστρέφουν και ξανα-επιστρέφουν κορυφαίοι δημιουργοί, καθώς μιλά με χιούμορ και αδυσώπητη αλήθεια για τα μεγάλα θέματα της ζωής.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Γιάννης Παρασκευόπουλος αναμετριέται με τον Γλάρο – έχει ανεβάσει το έργο στο Εθνικό Θέατρο της Κραϊόβα το 2015-, ένα κείμενο – σημάδι για τον ίδιο.

Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στα Γιάννενα, το Σάββατο 19 Ιανουαρίου και θα συνεχίσει τη διαδρομή της από τέλος Φεβρουαρίου, στη Λάρισα.

Συνέντευξη τύπου, με αφορμή την έναρξη των παραστάσεων, παραχώρησαν το μεσημέρι της Τετάρτης, η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Αλέκα Βακαλοπούλου, η Καλλιτεχική Διευθύντρια, Ελένη Δημοπούλου, ο σκηνοθέτης Γιάννης Παρασκευόπουλος και οι ηθοποιοί και πρωταγωνιστές του έργου.

«Πιστεύουμε σε ένα θέατρο που απευθύνεται σε όλους, σε έναν πολιτισμό που διαπερνά και μιλά στην ψυχή του καθενός χωριστά. Έναν πολιτισμό που βάζει στο κέντρο τον άνθρωπο. Στο πλαίσιο αυτό, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η «Μωβ Ομπρέλα» της Άλκης Ζέη, σε σκηνοθεσία της Δήμητρας Λαρεντζάκη, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων ανεβάζει, σε συμπαραγωγή με το Θεσσαλικό Θέατρο, άλλη μια μεγάλη παραγωγή, τον «Γλάρο» του Αντόν Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Παρασκευόπουλου. Ένα κλασικό, εμβληματικό έργο που μιλά για μεγάλα θέματα της ζωής. Σας καλούμε να ταξιδέψουμε μαζί στον τρυφερό και βαθιά ανθρώπινο κόσμο αυτού του τόσο σπουδαίου συγγραφέα μέσα από μια παράσταση που πιστεύουμε ότι θα αγαπήσετε», δήλωσε μεταξύ άλλων η κα. Βακαλοπούλου.

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Ελένη Δημοπούλου, αναφέρθηκε στο εμβληματικό έργο του Τσέχωφ και την άριστη συνεργασία που υπήρξε με το Θεσσαλικό Θέατρο, ευχαριστώντας τους ανθρώπους του, ενώ ο σκηνοθέτης, Γιάννης Παρασκευόπουλος, μίλησε για τον τρόπο που προσέγγισε το έργο, για τους συντελεστές, αλλά και για τη συνεργασία του με το ΔΗΠΕΘΕ.

Για το γνωστό έργο του Τσέχωφ, αλλά και για τη συνεργασία της με τον Γιάννη Παρασκευόπουλο, μίλησε η ηθοποιός Γιώτα Φέστα, ενώ κάλεσμα προς το κοινό της πόλης, απεύθυναν ο ηθοποιός Γιώργος Βεργούλης και δυο νέοι, Γιαννιώτες, ηθοποιοί, που συμμετέχουν στον «Γλάρο», ο Λάμπρος Γραμματικός και ο Γιάννης Κοντός.

Λίγα λόγια για το έργο: «Είναι κωμωδία και έχει τρεις γυναικείους ρόλους, έξι ανδρικούς, τέσσερις πράξεις, ένα τοπίο (θέα σε λίμνη), πολλές λογοτεχνικές συζητήσεις, λίγη δράση και πέντε καντάρια έρωτα»: με αυτά τα λόγια περιέγραφε ο ίδιος ο Άντον Τσέχωφ τον Γλάρο.

Μια λίμνη ορίζει τον ψυχικό χώρο του έργου. Μια λίμνη που κάνει μάγια, τρελαίνει, παίρνει τα μυαλά των ηρώων, δημιουργεί, καθρεφτίζει ή καταπίνει τα όνειρά τους.

Ο νέος συγγραφέας Τρέπλιεφ ανεβάζει το πρώτο του θεατρικό έργο, με σκοπό να εντυπωσιάσει τους καλεσμένους της μητέρας του, αλλά και την ίδια, τη διάσημη ντίβα του θεάτρου Αρκάντινα. 

«Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους έκφρασης, που εάν δεν τους βρούμε, καλύτερα να μην κάνουμε θέατρο» υποστηρίζει με ορμή και πάθος. Πρωταγωνίστρια του έργου του ο μεγάλος του έρωτας, η Νίνα, ένα απλό κορίτσι που έχει μεγαλώσει δίπλα στη λίμνη και ονειρεύεται να γίνει ηθοποιός. Το άδοξο τέλος της παράστασης του νεαρού συγγραφέα θα φέρει απρόβλεπτες συνέπειες και θα είναι ο καταλύτης που θα σφραγίσει τις ζωές τους για πάντα.

Info

Πληροφορίες – κρατήσεις: 2651025670 και 6972445707 (ώρες γραφείου).

Παραστάσεις: Πρεμιέρα, Σάββατο 19 Ιανουαρίου στις 9.00 μ.μ. και από 20 Ιανουαρίου μέχρι 17 Φεβρουαρίου, κάθε Πέμπτη (9.00 μ.μ.), Παρασκευή (9.00 μ.μ.), Σάββατο (9.00 μ.μ.) και Κυριακή (7.00 μ.μ.).

Πωλήσεις εισιτηρίων: Viva.gr (https://www.viva.gr/tickets/theatre/kampereio/o-glaros-tou-tsexof/) και στα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων (Παπάζογλου 5, Αρχοντικό Πυρσινέλλα, 9.00 – 14.30).

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (κανονικό), 7 ευρώ (μαθητές, φοιτητές, στρατευμένοι, πολύτεκνοι, μέλη ΚΑΠΗ), άνεργοι δωρεάν.

Back to black

«Η εκ νέου ανάγνωση και η εκ νέου αφήγηση του έργου: αυτό είναι το πιο επιτακτικό ζητούμενο, όταν αναμετριέται κανείς σήμερα με ένα κλασικό αριστούργημα, όπως είναι ένα κείμενο του Τσέχωφ. Να ξανα-ακούσουμε το έργο.

Να πετάξουμε από πάνω του στη σκόνη, τη διαμεσολαβημένη γνώση, τα επιστρώματα βεβαιοτήτων για το θέμα, τους ήρωες, για το αληθινό διακύβευμά του. Να ανακαλύψουμε τις κρυμμένες δράσεις. Να δούμε πώς αποτυπώνονται στις αντιδράσεις των ηρώων. Άλλωστε, ο Τσέχωφ τοποθετεί τη δράση πάντα ανάμεσα στις πράξεις ή εκτός σκηνής και αυτό που παρακολουθούμε είναι το πώς αυτές εγγράφονται στο σώμα και τον ψυχισμό των προσώπων του. Διαβάζαμε λοιπόν το έργο. Ξανά και ξανά. Και η αφήγηση έγινε κομμάτι της παράστασης. Μια συλλογική φωνή, που όμως αρχίζει να υποχωρεί για να γεννηθούν μπροστά μας τα πρόσωπα. Και τα λόγια τους.

Γιατί, με έναν τρόπο, είμαστε όλοι γλάροι, είμαστε όλοι μετέωροι στο αέναο κυνήγι της ευτυχίας. Σε αυτόν τον «δρόμο μετ’ εμποδίων». Που διαρκώς μας καλεί σε υπερβάσεις. Που συχνά μας οδηγεί σε βαλτωμένες διαδρομές και υποχωρήσεις. Και που, μερικές ελάχιστες στιγμές, μας ανταμείβει σπαραχτικά. Έτσι, ίσα-ίσα για να πειστούμε ότι κάπου, κάπως, κάποτε, συμβαίνει. Η ευτυχία.

Στον Γλάρο, η ματαίωση των ονείρων της νιότης και οι λάθος επιλογές στον έρωτα ωθούν τη δράση. Το ερωτικό ασύμπτωτο, η απόρριψη, η αναπόσπαστη σχέση ζωής και τέχνης, οι συγκρούσεις του παλιού με το νέο, η κωμωδία της ανθρώπινης αποτυχίας, η απεγνωσμένη αναζήτηση της ευτυχίας: είναι όλα εκεί.

Η παράσταση εστιάζει στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι νέοι ήρωες για να αντισταθούν, ώστε να μην ενσωματωθούν σε έναν κόσμο τελματωμένο και παλιό. Σε κάθε πράξη του έργου, ένας νέος άνθρωπος, με όνειρα, με προσδοκίες, με ορμή, δεν αντέχει πια να είναι …γενναίος, απαρνιέται τη διαφορετικότητά του, γλιστρά και ενσωματώνεται σε έναν κόσμο συντηρητικό και συμβιβασμένο. Έναν κόσμο, σαν αυτόν των γονιών μας, για τους οποίους συχνά νιώθουμε αγάπη, αλλά και ντροπή. Από αυτήν την άποψη, η παράσταση ανιχνεύει τη διάψευση των ονείρων, τη ματαίωση της επιθυμίας, την αγωνία της διατήρησης της προσωπικής ταυτότητας, αναζητώντας, ίσως, διεξόδους δημιουργικής αντίστασης μέσα από την ίδια την πράξη του θεάτρου».

Γιάννης Παρασκευόπουλος

Ταυτότητα παράστασης

Ο Γλάρος του Άντον Τσέχωφ. Μια συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και του ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας.

Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου

Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος                

Συνεργάτις Δραματουργός: Σοφία Ευτυχιάδου        

Σκηνικά-φωτισμοί: Richard Antony                        

Κοστούμια: Μαρία Καραδελόγλου                                     

Μουσική: Μάνος Μυλωνάκης                                             

Κίνηση: Τάσος Παπαδόπουλος                                           

Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρέας Παράσχος

Βοηθός σκηνογράφου: Σοφία Πατσινακίδου.                                 

Διανομή:

Σόριν: Θανάσης Μιχαηλίδης               

Αρκάντινα: Γιώτα Φέστα                   

Τριγκόριν: Γιώργος Βεργούλης       

Τρέπλιεφ: Γκαλ Α. Ρομπισα            

Νίνα: Χρυσή Μπαχτσεβάνη              

Σαμράγιεφ: Στέλιος Νίνης                  

Πωλίνα: Ζωή Ιωαννίδη                                 

Ντορν: Αρτέμης Χαραλαμπίδης          

Μάσα: Ιωάννα Δεμερτζίδου               

Μεντβεντέγκο: Γιάννης Κοντός        

Γιάκοφ: Λάμπρος Γραμματικός.       

Φωτογράφηση: Κατερίνα Κούρου, Αριστούλα Μπέτη, Άγγελος Σακκάς (Ομάδα Q)

Μέγεθος γραμμάτων
Αντίθεση

Στον ιστότοπό μας χρησιμοποιούμε cookies για να σας εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Περισσότερα...