Τριήμερο αφιερωμένο στην εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων| 8-10 Ιουνίου

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων εμπνεόμενο από την πλούσια ιστορία της πόλης του αφιερώνει ένα τριήμερο στους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν βιαίως από τα σπίτια τους και δεν γύρισαν ποτέ πίσω. Η Εβραϊκή κοινότητα όπως σε κάθε ελληνική πόλη έτσι και στα Ιωάννινα αποτέλεσε σημαντικό πυρήνα του κοινωνικού και πολιτικού ιστού. Το ΔΗΠΕΘΕ αφιερώνει στη μνήμη των ανθρώπων αυτών ένα τριήμερο εκδηλώσεων. Στις 8 και 9 Ιουνίου στο Καμπέρειο θέατρο θα φιλοξενηθεί η θεατρική παράσταση «Μέρα Σάββατο» (21:00) ενώ στις 10 Ιουνίου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ρωμανιώτες. Οι Έλληνες Εβραίοι των Ιωαννίνων». (21:00)

 

Μέρα Σάββατο

Την 25η Μαρτίου του 1944, μέλη των Waffen-SS, τακτικοί Γερμανοί στρατιώτες της 1ης Ορεινής Μεραρχίας Edelweiss και Έλληνες χωροφύλακες εκτοπίζουν βίαια τους Εβραίους των Ιωαννίνων με τελικό προορισμό το Auschwitz-Birkenau. Η παράσταση «Μέρα Σάββατο» αφηγείται την ιστορία και τον εκτοπισμό τους μέσα από μαρτυρίες, ποιήματα, αφηγήσεις και τραγούδια. Αφετηρία της παράστασης αποτελεί το διήγημα του Δημήτρη Χατζή «Σαμπεθάι Καμπιλής» (από τη συλλογή διηγημάτων «Το τέλος της μικρής μας πόλης»). Ο συγγραφέας επιστρέφει στα Γιάννενα των παιδικών του χρόνων, περιγράφοντας τη ντόπια εβραϊκή κοινότητα. Το δεύτερο μέρος, βασισμένο σε μαρτυρίες επιζώντων, αφηγείται την έφοδο της Wehrmacht και της ελληνικής χωροφυλακής στο Κάστρο, τον εβραϊκό μαχαλά της πόλης, στις 25 Μαρτίου του 1944 — ένα Σάββατο — και ιχνηλατεί τον εκτοπισμό της κοινότητας από τα Γιάννενα προς το Άουσβιτς, εστιάζοντας σ´ ένα πολύ λίγο γνωστό αλλά κομβικό γεγονός: την εξέγερση των Sonderkommandos, το Σάββατο 7 Οκτωβρίου του 1944, στην οποία πρωταγωνίστησαν Έλληνες Εβραίοι.

 

Σκηνοθεσία: Irène Bonnaud | Ερμηνεία & τραγούδι: Φωτεινή Μπάνου | Σκηνογραφία (κατασκευή γλυπτών): Κλειώ Μακρή 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ 

Καμπέρειο Θέατρο

Μέρες παραστάσεων: Τετάρτη 8 και Πέμπτη 9 Ιουνίου

Ώρα : 21:00

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/mera-sabbato/ 

Τιμές εισιτηρίων: 10€ γενική είσοδος, | 7€ μαθητές, φοιτητές, στρατευμένοι, πολύτεκνοι, άτομα άνω των 65 ετών | 3€ κάτοχοι κάρτας ανεργίας και ΑΜΕΑ.

Διάρκεια: 90’

 

Ρωμανιώτες. Οι Έλληνες Εβραίοι των Ιωαννίνων

 

« Ρωμανιώτες: η ελληνική εβραϊκή κοινότητα, της οποίας τα χνάρια χάνονται στο χρόνο. Η γλώσσα, τα ήθη, τα έθιμα, όπως και η αλληλεπίδραση με τους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους, τους κάνουν να ξεχωρίζουν από άλλες εβραϊκές κοινότητες. Μια κοινότητα που έγινε αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμικού μωσαϊκού της πόλης των Ιωαννίνων από την εποχή του Βυζαντίου, αλλά κινδύνευσε με αφανισμό στα σκληρά χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου. Μέσα από την ιστορία τους στο πέρασμα των αιώνων, ξεδιπλώνεται η ιστορία όχι μόνο της πόλης, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας(Πηγή: https://www.filmfestival.gr/el/section-tdf/movie/1053/12787 )

 

Σκηνοθεσία : Ανιές Σκλάβου, Στέλιος Τατάκης

Σενάριο : Ανιές Σκλάβου 

Διεύθυνση φωτογραφίας: Στάθης Γαλαζούλας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ 

Καμπέρειο Θέατρο

Μέρα προβολής: Παρασκευή 10 Ιουνίου

Ώρα: 21:00

Διάρκεια: 67 λεπτά 

Είσοδος ελεύθερη

 

Μέγεθος γραμμάτων
Αντίθεση

Στον ιστότοπό μας χρησιμοποιούμε cookies για να σας εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Περισσότερα...