Η πλούσια παράδοση της πολυφωνικής μουσικής, ως «νήμα» που συνδέει την αρχαιότητα με την σημερινή εμπειρία, το ανοιχτό τοπίο που δημιουργεί μια «φυσική» σχέση με το σώμα, και η συμπυκνωμένη αίσθηση της ιστορίας του τόπου, που εμπνέει και σηματοδοτεί τις σκέψεις του παρελθόντος ως αρχετυπικά νοήματα, κάνουν την Ήπειρο, τα Γιάννενα και την Δωδώνη ιδανικό προορισμό για την αναζήτηση του Αρχαίου δράματος ως παραστατικού γεγονότος και ως αφορμή για σύγχρονες δραματουργίες.
Μετά από την επιτυχημένη του λειτουργία (2018-19), το Θερινό Μαντείο2021 του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων επιστέφει υπό την καλλιτεχνική ευθύνη της θεατρολόγου/ σκηνοθέτη Τζωρτζίνας Κακουδάκη». Το φετινό θέμα «Ιερά Οικ(ε)ία», που εμπνέεται από την αρχαιολογική σήμανση της Δωδώνης (αναφορά στο Ναό του Δία), έχει στόχο να αναπτύξει ποικιλόμορφα, τόσο μέσα από εργαστήρια, διαλέξεις, συναντήσεις, την έννοια του ιερού/ του τελετουργικού του αρχαίου δράματος και την αίσθηση του οικείου, ως προς το περιεχόμενο των θεατρικών κειμένων αλλά και στη σχέση τους με το παρόν. Μέσα στο φυσικό περιβάλλον της ανοιχτής σκηνής, αλλά και μέσα από την επαφή τους με την πλούσια πολιτιστική παράδοση της Ηπείρου, το Θερινό Μαντείο 2021 θα προσεγγίσει τους πολίτες και τους νέους της περιοχής, προσφέροντας εμπειρίες εκπαίδευσης θεάτρου, που συνδέονται με την κοινωνική και πολιτική σημασία του αρχαίου δράματος στην σημερινή πραγματικότητα.
Παράλληλα, λοιπόν, με το εντατικό πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης νέων καλλιτεχνών στο Αρχαίο Δράμα , το Θερινό Μαντείο 2021 εισάγει ένα νέο θεσμό εκπαίδευσης στην κοινωνία των Ιωαννίνων «Το θέατρο ως πράξη». Επιθυμία της διοργάνωσης είναι να προάγει την εξωστρέφεια και την επικοινωνία, τον ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες και την διαρκή, σε όλη τη χρονιά, καλλιτεχνική εκπαίδευση των κατοίκων της περιοχής.
Η εκπαίδευση του κοινού στο αρχαίο δράμα, ξεκινά παράλληλα με την διοργάνωση, τις ίδιες μέρες του Θερινού Μαντείου 2021 (17-25 Αυγούστου 2021). Οργανώνονται εργαστηριακοί κύκλοι που απευθύνονται στους «Καλλιτέχνες της πόλης», τους εκπαιδευτικούς, τους νέους και τα παιδιά των Ιωαννίνων. Στόχος είναι η ανάδειξη του αρχαίου δράματος ως υλικό για την αισθητική και πολιτειακή καλλιέργεια του “κοινού” , ως καλλιτεχνική εκπαίδευση που δημιουργεί ενεργούς πολίτες.
Στις δράσεις για του πολίτες και τους εν δυνάμει πολίτες των Ιωαννίνων, θα διδάξουν οι καθηγητές του Θερινού Μαντείου 2021 Δημήτρης Σωτηρίου, Γεωργία Τέντα και Τζωρτζίνα Κακουδάκη. Εργαστήρια θα προσφέρουν επίσης ο σκηνοθέτης Χάρης Πεχλιβανίδης, ο θεατροπαιδαγωγός Χριστόδουλος Κώτσινας και η μουσικοπαιδαγωγός Γιώτα Παναγή.
Το πρόγραμμα των εργαστηρίων «Το θέατρο ως πράξη
Εργαστήριο για τους «Καλλιτέχνες της πόλης» Από 19 Αυγ. ως και 24 Αυγ., καθημερινά 17:30-20:30
Η κίνηση, η μουσική, η υποκριτική και η σύνθεση, μέσα στο «μέγεθος» του αρχαίου θεάτρου.
Εργαστήριο Εκπαιδευτικών 19, 20 και 22 Αυγούστου 17:30-20:30
Η επαφή με τα αρχαία κείμενα, μέσα σε ανοιχτούς χώρους, ως νέες συνδέσεις για το περιεχόμενο των κειμένων και για την διάστασή τους ως μια πράξη «ισότιμης απεύθυνσης», ενεργητικής δημοκρατίας.
Εργαστήριο Νέων (για ηλικίες 15- 20) 18, 21 και 23 Αυγούστου 17:30-20:30
Εργαστήριο Παιδιών (για ηλικίες 5-10) 17 και 18 Αυγούστου 10πμ- 12μμ
Εργαστήριο Παιδιών (για ηλικίες 11-14) 22 Αυγούστου 10 πμ- 12 μμ
Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης των Ιωαννίνων.
Η συμμετοχή στα εργαστήρια «Καλλιτέχνες της πόλης» είναι δωρεάν και μπορείτε να κάνετε αίτηση εδώ: https://forms.gle/wrEqBZcV1jiKS6R78
Τα εργαστήρια εκπαιδευτικών και νέων- παιδιών θα είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Συμπληρώστε τις παρακάτω φόρμες-αιτήσεις:
Για εκπαιδευτικούς: https://forms.gle/NAU93gWg5RK7SmMb9
Για παιδιά & νέους: https://forms.gle/FH7NXHW8dFdMY8jY6
Email επικοινωνίας και δήλωσης συμμετοχής: ancientdramadodoni@gmail.com
(Αιτήσεις συμμετοχής ως 10 Αυγούστου 2021)
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
Το πρόγραμμα «Το Θέατρο ως Πράξη» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Θερινού Μαντείου 2021 του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, τον Δήμο Ιωαννιτών και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δικτύου για το Αρχαίο Δράμα.