Πρεμιέρα για «Το τέλος της μικρής μας πόλης»

Δελτίο Τύπου (Συνέντευξη Τύπου)

Ιωάννινα 18/7/2023

 Πρεμιέρα για «Το τέλος της μικρής μας πόλης»

 

«Το Τέλος της Μικρής μας Πόλης», δοσμένο ως ένα μπρεχτικό μιούζικαλ, αποτελεί τη θεατρική διασκευή του ομώνυμου έργου του σπουδαίου γιαννιώτη συγγραφέα και αντιστασιακού Δημήτρη Χατζή που ανεβάζει η κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων αύριο στις 21:30 στο υπαίθριο θέατρο της Ε.Η.Μ

Στην πρεμιέρα του έργου το παρών θα δώσει και η σύζυγος του συγγραφέα. Η μέρα της πρεμιέρας δίνεται σε μια σημαδιακή ημερομηνία, μια μόλις μέρα πριν τη συμπλήρωση 42 χρόνων από το θάνατό του στις 20 Ιουλίου του 1981.

Η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Χριστίνα Κωτσαντή ανέφερε «Με τη μεταφορά στη σκηνή της συλλογής διηγημάτων “Το τέλος της μικρής μας πόλης” τιμούμε τη μνήμη του Δημήτρη Χατζή, ο οποίος αποτελεί μια ιστορική, εμβληματική προσωπικότητα των Ιωαννίνων, και γίνεται με αφορμή τα 110 χρόνια από τη γέννηση του». Επίσης έκανε λόγο για μια σημαντική και αξιόλογη δουλειά. Ευχαρίστησε την ΠΕΔ Ηπείρου και τον πρόεδρό της Χ. Ντακαλέτση για τη στήριξη τους και την εμπιστοσύνη τους στο θέατρο. Μέσω της ΠΕΔ η παράσταση θα ταξιδέψει σε πολλά μέρη της Ηπείρου.

Για μια θεατρική διασκευή, που έχει άρωμα γιαννιώτικό, όχι μόνο του Δημήτρη Χατζή, αλλά και των συντελεστών της, έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Χάρης Πεχλιβανίδης.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Ορέστης Τάτσης δήλωσε συγκινημένος για την επιστροφή του στα Γιάννενα και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, εκφράζοντας επίσης τη συγκίνησή του, γιατί καταπιάστηκε με ένα κείμενο που αγαπά πάρα πολύ και έναν από τους συγγραφείς, που θεωρεί από τους σπουδαιότερους της ελληνικής λογοτεχνίας, όπως και για το ότι η παράσταση συμβαίνει στον τόπο για τον οποίο γράφτηκε.

Μιλώντας για τη ματιά του στο έργο, ανέφερε πως ο Δημήτρης Χατζής έγραψε το έργο του για τις αλλαγές στη μεταπολεμική Ελλάδα όντας αλλού (εξόριστος στην Ουγγαρία). «Σε αυτό το “αλλού” πατήσαμε κι εμείς για να αντιμετωπίσουμε με μπρεχτικό τρόπο την αφήγηση του διηγήματος “Ο τάφος”. Φτιάξαμε έναν θίασο, που αφηγείται την ιστορία δύο αντίζηλων σε μια ποταμιά των Ιωαννίνων, του “ξενομερίτη και μυστήριου” Σπούργου και του “ντόπιου και ευυπόληπτου πολίτη” Τσιάγαλου. Με τα λιγότερα μέσα, αλλά με όπλα μας μια δυνατή ιστορία, ένα δυνατό κείμενο, υπέροχη μουσική, πολύ όμορφα τραγούδια, μπορούμε να φτιάξουμε φαραωνικά σκηνικά», τόνισε ο Ορέστης Τάτσης.

Στη μουσική προσέγγιση της παράστασης αναφέρθηκε ο Θέμος Σκανδάμης, ο οποίος έκανε τη μουσική σύνθεση και τα τραγούδια της παράστασης. «Φτιάχτηκε μια μουσική, που χρησιμοποιεί την ελαφράδα και το χιούμορ για να μας συνδέσει με την ιστορία και τους χαρακτήρες, αλλά και για να μας συνδέσει με τον εαυτό μας. Χρησιμοποιούνται μοτίβα και αναφορές από τη δημοτική παράδοση, τη λαϊκή παράδοση, αλλά και από τραγούδια του ραδιοφώνου της παλαιότερης εποχής», τόνισε, προσθέτοντας πως υπάρχουν και στοιχεία από παραστάσεις Καραγκιόζη. Ειδική μνεία έκανε στη βοήθεια του Βασίλη Λαγδά, ο οποίος θα παίζει μουσική επί σκηνής.

Τη χαρά του για τη συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και την «περιπέτεια» μιας καλοκαιρινής περιοδείας  εξέφρασε ο Στάθης Κόκκορης, που ερμηνεύει τον Τσιάγαλο, ενώ ο Άρης Τσαμπαλίκας (Αφηγητής / Μηχανικός) χαρακτήρισε το έργο ως μια ανάμνηση των πραγμάτων σε σχέση με το σήμερα, «ένα σκορποχώρι αναμνήσεων, που ο Χατζής προσπάθησε να φτιάξει μικρές ιστορίες, συνθέτοντας το παζλ».

Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν οι Γιάννης Κοτσαρίνης (Σπούργος), Γιάννης Κοντός (Δήμαρχος / Πολίτης) και Αντώνης Χρήστου (Δικηγόρος / Αστυνόμος / Πολίτης). Τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Κωνσταντίνος Ζαμάνης και βοηθός σκηνοθέτη ήταν η Άννια Μπούτνιοκ, ενώ την οργάνωση της παραγωγής έχει ο Χρήστος Χρήστου.

Τιμές εισιτηρίων 10 ευρώ (κανονικό), 7 ευρώ (μαθητές, φοιτητές, στρατευμένοι, πολύτεκνοι και άτομα άνω των 65 ετών), 3 ευρώ (Κάτοχοι κάρτας ανεργίας και ΑμεΑ). Προπώληση εισιτηρίων από το Ticketsioannina και ηλεκτρονικά από το Viva.gr.

Fonts size
Contrast

We use cookies on our website to ensure the best possible experience. More...