Το ΔΗΠΕΘΕ «φιλοξενεί»… στο Καμπέρειο Θέατρο

Τέσσερις ξεχωριστές παραστάσεις φιλοξενεί τον μήνα Απρίλιο το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, συνεχίζοντας τη συνεργασία του με καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα.
Τον Απρίλιο και με αφορμή το τέταρτο μέρος από τις «Λογοτεχνικές Γέφυρες» με τίτλο «Η λογοτεχνία ανοίγει την αυλαία», το ΔΗΠΕΘΕ θα παρουσιάσει στο κοινό της πόλης «Το Πεπρωμένο Ονομάζεται Κλοτίλδη» του Τζοβάνι Γκουαρέσκι, σε σκηνοθεσία Αμαλίας Καβάλη και Γιάννη Σοφολόγη, το «Αηδόνι και το τριαντάφυλλο» του Όσκαρ Ουάιλντ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κίτσιου, τον «Γάμο του Καραχμέτη», σε σκηνοθεσία Όλγας Λαζαρίδου και το «Μικρό Πόνι», σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.
Το 4ο μέρος από τις «Λογοτεχνικές Γέφυρες» θα γίνει στο Θέατρο «Καμπέρειο», τη Δευτέρα 23 Απριλίου στις 8.00 μ.μ. με τη συμμετοχή Ελλήνων συγγραφέων που τα βιβλία τους έχουν μεταφερθεί με επιτυχία στο θέατρο. Συντονίζει η Άσπα Χασιώτη, διδάκτωρ φιλολογίας.
«Το Πεπρωμένο Ονομάζεται Κλοτίλδη»

Η αρχή θα γίνει την Τρίτη 17 και την Τετάρτη 18 Απριλίου (ώρα έναρξης 21.30), στο Καμπέρειο» Θέατρο, με την παράσταση «Το Πεπρωμένο Ονομάζεται Κλοτίλδη» του Τζοβάνι Γκουαρέσκι, σε διασκευή και σκηνοθεσία Αμαλίας Καβάλη και Γιάννη Σοφολόγη.
Γραμμένο το 1942, ο ιταλός συγγραφέας, δημοσιογράφος και χιουμορίστας Τζοβάνι Γκουαρέσκι – γνωστός στο ελληνικό κοινό για το έργο του «Δον Καμίλο» – σκιαγραφεί μια παρωδία των ερωτικών μυθιστορημάτων του 19ου αιώνα, γεμάτη παρεξηγήσεις, απίθανες σκηνές δράσεις και έναν έρωτα κάθε άλλο παρά συνηθισμένο.
Οι Αμαλία Καβάλη και Γιάνης Σοφολόγης, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τη διασκευή και την πρώτη θεατρική μεταφορά του έργου αυτού, επιλέγουν να ξεκινήσουν την παράσταση τη μέρα που οι ήρωες πρέπει να αποφασίσουν αν θα αλληλοσκοτωθούν ή αν θα παντρευτούν. Δύο ηθοποιοί και ένας μουσικός επί σκηνής, ξετυλίγουν το νήμα της ιστορίας μέσα από αφήγηση, γρήγορες εναλλαγές ρόλων και έντονα αυτοσχεδιαστικά στοιχεία, οδηγώντας τους ήρωες στο πεπρωμένο τους.
Συντελεστές:
Διασκευή και Σκηνοθεσία: Αμαλία Καβάλη-Γιάννης Σοφολόγης
Πρωτοτυπη Μουσική: Gary Salomon
Σκηνικά: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη
Κουστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου
Trailer: Σεμπάστιαν Φραγκόπουλος
Ερμηνεία: Αμαλία Καβάλη – Γιάννης Σοφολόγης
Μουσικός επί σκηνής: Gary Salomon.
Διάρκεια: 70 λεπτά.
«Το αηδόνι και το τριαντάφυλλο»

Ακολουθεί η παράσταση «Το αηδόνι και το τριαντάφυλλο», του Όσκαρ Ουάιλντ, σε μετάφραση Βάνια Σύρμου Βεκρή και σκηνοθεσία Δημήτρη Κίτσου, που θα παρουσιαστεί στο «Καμπέρειο» Θέατρο το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλίου (ώρα έναρξης 21.30).
Ο Σπουδαστής ζητάει από την Κοπέλα να τον συνοδέψει στο χορό του Πρίγκιπα. Εκείνη του ζητάει ως αντάλλαγμα ένα κόκκινο τριαντάφυλλο. Ο χειμώνας όμως «πάγωσε τις φλέβες» της μόνης κόκκινης τριανταφυλλιάς, οπότε δεν υπάρχει κανένα κόκκινο τριαντάφυλλο να της προσφέρει. Το Αηδόνι τον ακούει και καταλαβαίνει το «μυστικό της θλίψης» του. Αποφασίζει να τον βοηθήσει. Ο μόνος τρόπος όμως, να του βρει το τριαντάφυλλο που λαχταρά, είναι να τραγουδήσει όλη νύχτα στην τριανταφυλλιά, όσο το αγκάθι της τρυπάει την καρδιά του.  Έτσι, να κοκκινίσουν τα πέταλά της από το αίμα του και να ανθίσει ένα υπέροχο κόκκινο τριαντάφυλλο.
Συντελεστές:
Μετάφραση: Βάνια Σύρμου Βεκρή.
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κίτσος.
Διεύθυνση Φωτισμού: Κατερίνα Μαραγκουδάκη.
Κοστούμια: Ελευθερία Αράπογλου.
Εκτελεστής Παραγωγός: Ρούλα Νικολάου.
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Λία Κίκερη.
Παραγωγή: ΕΩΣ – ΑΜΚΕ.
Δημόσιες Σχέσεις: Μαρία Αδαμοπούλου.
Παίζουν: Θεοδώρα Τζήμου, Βαλέρια Δημητριάδου, Χρύσα Κοτταράκου.
«Ο Γάμος του Καραχμέτη»

Η τρίτη παράσταση που φιλοξενείται από το ΔΗΠΕΘΕ τον Απρίλιο είναι «Ο Γάμος του Καραχμέτη», το σημαντικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία της Όλιας Λαζαρίδου.
Το έργο θα ανέβει, επίσης στο Θέατρο «Καμπέρειο», την Τρίτη 24 Απριλίου (ώρα έναρξης 21.30).
Η ιστορία του διηγήματος λαμβάνει χώρα στη Σκιάθο την εποχή της Τουρκοκρατίας. Ο Κουμπής ένας από τους προεστούς του χωριού και φίλος του Τούρκου ναυάρχου, μετά από δεκαπέντε έτη στείρου γάμου με τη Σεραϊνώ φλέγεται από την επιθυμία να αποκτήσει παιδιά. Το σχέδιό του είναι να απαγάγει τη γειτόνισσά του τη Λελούδω που είναι μόλις τριάντα ετών και να δωροδοκήσει ένα παπά ή να τον βιάσει με φοβέρα να τους στεφανώσει.
Το τέλος της ιστορίας αναδεικνύει τη Σεραϊνώ, τη γυναίκα του, σε Αγία ψυχή και την προβάλλει σαν παρήγορη μαρτυρία για τη δυνατότητα εξαγιασμού του βέβηλου κόσμου μας.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Όλια Λαζαρίδου.
Σκηνικά- Κοστούμια: Όλια Λαζαρίδου, Δάφνη Ρόκκου.
Παίζουν: Ιφιγένεια Γρίβα, Νικόλαος Γεώργιος Χαλδαιάκης.
«Το Μικρό Πόνι»

Ο Απρίλιος κλείνει για το ΔΗΠΕΘΕ με την παράσταση «Το Μικρό Πόνι», του πολυβραβευμένου Πάκο Μπεθέρα, σε σκηνοθεσία της Σοφίας Καραγιάννη με πρωταγωνιστές τον Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο και την Ρηνιώ Κυριαζή.
Η παράσταση θα ανέβει στο «Καμπέρειο» Θέατρο, την Παρασκευή 27 (στις 21.30), το Σάββατο 28 (στις 21.30) και την Κυριακή 29 Απριλίου (στις 19.30).
«Το μικρό πόνι» είναι ένα έργο βαθειά κοινωνικό και πολύ ευαίσθητο. Η σχέση ενός ζευγαριού δοκιμάζεται όταν  ο δεκάχρονος γιος τους επιλέγει να πάει στο σχολείο κρατώντας  μια σάκα που έχει φιγούρες από την αγαπημένη του σειρά κινουμένων σχεδίων. Ο διευθυντής ζητάει απ τους γονείς να μην ξαναπάει το παιδί στο σχολείο με την συγκεκριμένη σάκα γιατί προκαλεί. Καθώς όμως, το αγόρι  αρνείται να την αφήσει, τα βίαια επεισόδεια εναντίον του κλιμακώνονται, και ο διευθυντής του απαγορεύει την είσοδο. Οι γονείς διαφωνούν μεταξύ τους ως προς τον χειρισμό της υπόθεσης. Μιλούν συνεχώς για το παιδί τους, αλλά ποτέ με το παιδί τους. Ο συγγραφέας,  εμπνευσμένος από αληθινά περιστατικά, εξερευνά τις ευθύνες και τα αίτια του εκφοβισμού, εστιάζει στο θέμα της διαφορετικότητας και της αποδοχής του εαυτού μας και των γύρω μας.
Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ρηνιώ Κυριαζή.
Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη.
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ.
Σκηνικά – κοστούμια: Κωνσταντίνα Κρίγκου.
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου.
Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα.
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος.
Εικαστική επιμέλεια αφίσας  Βασίλης Σελιμάς.
Video animation: Αλέξανδρος Τσόχας.
Βοηθός σκηνοθέτη: Βάσια Μίχα.
Διάρκεια παράστασης: 80’.

Fonts size
Contrast

We use cookies on our website to ensure the best possible experience. More...