Το Θερινό Μαντείο άνοιξε την αυλαία του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Μετά την επιτυχημένη χρονιά εξωστρέφειας του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, φέτος έγινε ένα ακόμη σημαντικό βήμα με συνεργασίες που αποφέρουν σημαντικά οφέλη στην περιοχή, στο Δημοτικό μας Θέατρο και στους ανθρώπους του πολιτισμού και της τέχνης της Ηπείρου.
Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, μετά από πολύμηνη προσπάθεια, υλοποιεί για πρώτη φορά το «Θερινό Μαντείο», ένα Εργαστήριο καλλιτεχνικής έρευνας για το αρχαίο δράμα, με τη στήριξη του Δήμου Ιωαννιτών, υπεύθυνη οργάνωσης την καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Ελένη Δημοπούλου και επιστημονική υπεύθυνη τη θεατρολόγο, Δηώ Καγγελάρη.
Από την πρώτη κιόλας χρονιά και χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια που έγινε από το ΔΗΠΕΘΕ και ειδικότερα από την Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Ελένη Δημοπούλου, το «Θερινό Μαντείο», εντάχθηκε στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος, που συντονίζει και ενισχύει το υπουργείο Πολιτισμού, με στόχο την εκπαίδευση στο αρχαίο δράμα ανθρώπων του θεάτρου.
Το φετινό πρώτο «Θερινό Μαντείο» εστιάζει στο θέμα «Τόπος των ήχων», συνδέοντας εμμέσως την αρχαία Δωδώνη με τη σπουδή του αρχαίου δράματος. Είναι εμπνευσμένο από το Μαντείο της Δωδώνης, το επονομαζόμενο «Μαντείο των ήχων» (το αρχαιότερο της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο), όπου οι μάντεις ερμήνευαν τους χρησμούς από το θρόισμα των φύλλων της ιερής βελανιδιάς και από το πέταγμα των πουλιών, από το κελάρυσμα των νερών και από τους χάλκινους λέβητες και τους ήχους τους.
Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων είναι το μοναδικό ΔΗΠΕΘΕ, που κατάφερε να ενταχθεί στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος και για τον λόγο αυτό η Πρόεδρος, Αλέκα Βακαλοπούλου, ευχαρίστησε την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.
Στις λεπτομέρειες του Θερινού Μαντείου, αναφέρθηκε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Ελένη Δημοπούλου, η οποία παράλληλα τόνισε πως το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, ευχαριστεί, όλους τους φορείς που βοήθησαν στην παραχώρηση των χώρων, για την υλοποίηση του Θερινού Μαντείου.
Συγκεκριμένα το ΔΗΠΕΘΕ ευχαριστεί το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου για τη δωρεάν χρήση της Μονάδας Προστασίας Παιδιού Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Μουσείο Αργυροτεχνίας, το Μουσείο «Θεόδωρος Παπαγιάννης», την Πινακοθήκη «Αβέρωφ», το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, την Τοπική Κοινότητα Μαρμάρων και την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Νικολάου Μαρμάρων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων για την παραχώρηση και την πρόσβαση στους χώρους τους.
Το Θερινό Μαντείο ξεκίνησε την Κυριακή 1 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 18 Ιουλίου, με τη συμμετοχή 45 σπουδαστών απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Διδάσκουν: Mιχαήλ Μαρμαρινός, Νίκος Καραθάνος, Σίμος Κακάλας, Ρηνιώ Κυριαζή, Κωνσταντίνος Θωμαΐδης.
Master class: Νικαίτη Κοντούρη.
Κατασκευή προσωπείων: Μάρθα Φωκά.

Το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Το «Θερινό Μαντείο» ανοίγει ουσιαστικά την «αυλαία» του 2ου Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, που και φέτος οργανώνεται από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, το Δήμο Ιωαννιτών και σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων.
Στη συνέντευξη τύπου, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, σημείωσε μεταξύ άλλων πως βασικός πυλώνας του Φεστιβάλ είναι ο χώρος διεξαγωγής του. «Ένα σπουδαίο, διεθνώς αναγνωρισμένο τοπόσημο. Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Πιστεύουμε ότι μέσω του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος αναπτύσσεται μια αμφίδρομη σχέση με τον αρχαιολογικό χώρο. Τον αναδεικνύουμε και μας αναδεικνύει. Για εμάς άλλωστε η επένδυση στον Πολιτισμό ήταν από την αρχή της θητείας μας πρώτη προτεραιότητα. Αυτό αποδεικνύεται με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τόσο το Πνευματικό Κέντρο όσο και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων.
Το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην προσπάθεια που κάνουμε να υπερβούμε τα στενά όρια του τόπου μας και να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι τα Γιάννενα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την παραγωγή και την προαγωγή του πολιτισμού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας.
Με τη σειρά της η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, Αλέκα Βακαλοπούλου, σημείωσε πως «από την πρώτη κιόλας χρονιά το ΔΗΠΕΘΕ, υλοποιώντας το «Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος» έχει ως στόχο τη διεύρυνση του θεσμού και τη συνεισφορά του στο πανελλήνιο και στο τοπικό πολιτιστικό τοπίο, έχοντας ανοίξει εποικοδομητικούς διαλόγους και συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς φορείς».
Έχοντας λοιπόν μια εξαιρετική συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το ΔΗΠΕΘΕ, παρουσιάζει στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης και στο υπαίθριο Θέατρο της ΕΗΜ, πέντε μεγάλες παραγωγές.
Το Δημοτικό μας Θέατρο, συμμετέχει με τις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, δυο ΔΗΠΕΘΕ που ενώνουν τις δυνάμεις τους, την εταιρεία «Τεχνηχώρος» και το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Ένα έργο που εκτός από την Αρχαία Δωδώνη, θα ταξιδέψει και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας.
Οι «Θεσμοφοριάζουσες» θα ανοίξουν την αυλαία του Φεστιβάλ, στις 13 και 14 Ιουλίου, με την πρεμιέρα του έργου να γίνεται στις 13 Ιουλίου, στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης.
Θα ακολουθήσει η «Αντιγόνη», του Σοφοκλή στο ανοιχτό θέατρο της ΕΗΜ, στον «Φρόντζο», την Τετάρτη 18 Ιουλίου, ένα έργο σε σκηνοθεσία των Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια.
Στις 27 Ιουλίου, στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, παρουσιάζεται ο «Αγαμέμνονας» του Αισχύλου, από τα ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και Κοζάνης και την εταιρεία «Arcadia Media», σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, στις 3 Αυγούστου επίσης στην Αρχαία Δωδώνη η «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη από την «5η Εποχή», σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 22 Αυγούστου, με τον «Ορέστη», του Ευριπίδη, στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία, Γιάννη Αναστασάκη. Όλες οι παραστάσεις θα αρχίσουν στις 9.30 το βράδυ.

Fonts size
Contrast

We use cookies on our website to ensure the best possible experience. More...